Miód

Czym jest miód

Wg dyrektywy Unii Europejskiej 2001/110EC miód to naturalna, słodka substancja, której twórcą jest pszczoła (Apis mellifera). Miód powstaje z nektaru roślin, wydzieliny owadów. Pszczoły zbierają, łączą ze specyficznymi wydzielinami własnymi, składają, odwadniają i gromadzą w ten sposób, pozostawiając w plastrach. Miód ceniony był już w czasach starożytnych. Stanowił „słodką potrawę bogów”, zaś Hipokrates opracował ponad 300 przepisów na użycie miodu.
Zawiera dużą zawartość cukru prostego glukozy, która jest błyskawicznie wchłaniana przez organizm. Miód to doskonały pokarm dla sportowca i dla samego serca. Świetnie regeneruje mięsień sercowy. Obniża gorączkę, rozrzedza krew, wycisza i uspokaja. Oprócz cukrów prostych miód zawiera białka, enzymy, olejki eteryczne, witaminy i barwniki. Wachlarz barw miodu obejmuje kolory od białego, aż po brązowy. Smak miodu jest generowany przez kwasy organiczne, zapach zaś pochodzi od olejków eterycznych.

Właściwości i działanie

Miód pomaga w leczeniu układu oddechowego, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Zwiększa odporność organizmu, oczyszcza organizm, łagodzi stres, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia. Poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Miód zmniejsza obrzęki, spowodowane niewydolnością nerek.Poprawia nastrój i samopoczucie, niweluje stany depresyjne i zapobiega bezsenności.
Wyróżniamy wiele miodów – w tym Manuka (Nowa Zelandia), gryczany, spadziowy, akacjowy, lipowy, wrzosowy, wielokwiatowy.