Mleczko pszczele

Proces powstania mleczka pszczelego

Mleczko pszczele (Royal Jelly) to wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Służy do karmienie larw pszczół robotnic  oraz trutni przez okres ich 3 pierwszych dni życia, natomiast Królowa Matka karmiona jest nim całe życie. Larwy trzydniowe, chowane w jednym mateczniku – czyli pojedynczej komórce w plastrze, służą do wychowu jednej matki – karmione są dostatnio mleczkiem. Z 5 mateczników zbiera się około 1 g produktu. Ciekawostka naukowa: Matki pszczół odżywiane są wyłącznie tą wydzieliną i w rezultacie tego rytuału, żyją 40 razy dłużej, niż inne pszczoły.

Skład

Mleczko pszczele zawiera ok. 65% wody, 12% białka, 12% cukrów, 6% lipidów, 5% kwasów organicznych, wiele witamin, hormonów oraz soli mineralnych. Zawiera ono znacznie więcej witamin, aniżeli miód.  W składzie mleczka pszczelego są również od 18 do 25 aminokwasów, z czego 10% jest w stanie przyswoić człowiek. Odnotowano również wysoką zawartość (2 – 12 μg/g) neurohormonu- acetylocholiny oraz niewielką ilość hormonów płciowych (estradiolu, progesteronu i testosteronu).  

Mleczko pszczele to również 20 makro- i mikroelementów m.in.: magnez, potas, miedź, żelazo fosfor, cynk, siarkę, kobalt, mangan, nikiel, krzem, chlor . Jest  źródłem witamin – kwasu pantotenowego, kwasu nikotynowego, witaminy PP oraz inozytolu. Znajdziemy również witaminy: B1, B2, B6, C, biotynę , kwas foliowy i witamina B12.  Witaminy rozpuszczalne  w tłuszczach takie jak: A, D, E występują zaś w ilościach śladowych. Oprócz wymienionych właściwości posiada działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Mleczko pszczele to również kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, w tym NNKT, fosfolipidy, woski, sterole.  

Działanie

Mleczko pszczele słynie jako najbardziej wartościowy produkt pszczeli. Korzystnie oddziałuje na układ immunologiczny, podnosi odporność naszych organizmów, zwiększa wydolność fizyczną oraz psychiczną, usuwa zmęczenie, podnosi efektywność pracy, aktywizuje procesy odnowy. 

Polepsza samopoczucie i poprawia koncentrację, dba o równowagę psychiczną, pomaga zwalczać nerwowość i bezsenność. Pomaga w leczeniu dusznicy bolesnej, stanów pozawałowych, arytmii serca czy zatorów mózgowych. 

Działa łagodząco na miażdżycę naczyń krwionośnych, jak również pozytywnie wpływa na stany zapalne żył, zaburzenia krążenia, zapobiega powstawaniu dny moczanowej. 

Przeciwdziała sztucznie wywołanej arytmii serca, wzmaga działanie kory mózgowej. Przyspiesza odbudowę tkanek miękkich, skraca czas gojenia ran  i oparzeń. 

Doskonałe przy rekonwalescencji po przebyciu ciężkiej choroby lub trudnego zabiegu chirurgicznego. Leczy schorzenia przewodu pokarmowego. Odnawia błonę śluzową, przez co lepiej przenikają leki do dolnych dróg oddechowych. 

U dzieci mleczko pszczele wykorzystywane jest do leczenia anemii i poprawy pracy mózgu.

Mleczko liofilizowane. Tabletki.

Najlepszą i najwygodniejszą formą, w jakiej mleczko pszczele może być przyjmowane, to forma liofilizowana. Co to takiego? To mleczko, do którego zagęszczenia zachodzi w  specjalnych urządzeniach poprzez odparowanie wody w niskiej temperaturze. Innymi słowy mleczko pszczele ulega suszeniu metodą liofilizacji, co pozwala na zachowanie 100% właściwości przez długi czas. W wyniku tego procesu otrzymuje się  mleczko w proszku, które następnie jest przekształcane na różne specyfiki, tabletki, kapsułki.

Zazwyczaj zarówno mleczko pszczele w czystej postaci, jaki i mleczko w postaci tabletek, zamknięte szczelnie w buteleczce, należy przechowywać w niskiej temperaturze, co utrudnia jego spożywanie  oraz  przewożenie. Mleczko pszczele w produktach PlanetyBee jest w bezpiecznej postaci liofilizowanej i dodaje się go w odpowiednich proporcjach dopuszczalnych przez normy. Przechowujemy nasze mleczko w temperaturze pokojowej co niezmiernie ułatwia przewożenie suplementów.