Inulina
Inulina
Co to jest inulina?
Inulina jako naturalny prebiotyk (który jest pożywieniem dla probiotyków), odgrywa ogromną rolę w regulacji pracy jelit. Jest to naturalnie występujący cukier, należący do grupy fruktanów. Zawierają go rośliny z rodziny astrowatych takie jak: topinambur, cebula, por, cykoria, czosnek, szparagi, karczochy i banany. Inulina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, sprawuje funkcję błonnika pokarmowego. Występuje w postaci białego proszku, podobnego do skrobi, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Cechą charakterystyczną jest niska kaloryczność, dzięki czemu stanowi czasem zastępstwo dla tłuszczu (1 g inuliny to 4 g tłuszczu).
Właściwości i działanie inuliny
Inulinę pozyskujemy z topinamburu oraz korzenia cykorii. Zbawienny wpływ inuliny na nasz organizm wzbogacony jest innymi składnikami, które wchodzą w skład preparatu pod nazwą BeeFit. Ten 4-składnikowy naturalny apifitopreparat wspiera układ odpornościowy i jest cennym składnikiem diety sportowców.
Więcej informacji na stronie Jedyny w swoim rodzaju BeeFit 🙂 ♥