Inulina

Inulina

Inulina

Co to jest inulina?

Inulina jako naturalny prebiotyk (który jest pożywieniem dla probiotyków), odgrywa ogromną rolę w regulacji pracy jelit. Jest to naturalnie występujący cukier, należący do grupy fruktanów. Zawierają go rośliny z rodziny astrowatych takie jak: topinambur, cebula, por, cykoria, czosnek, szparagi, karczochy i banany. Inulina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, sprawuje funkcję błonnika pokarmowego. Występuje w postaci białego proszku, podobnego do skrobi, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Cechą charakterystyczną jest niska kaloryczność, dzięki czemu stanowi czasem zastępstwo dla tłuszczu (1 g inuliny to 4 g tłuszczu).

Inulina

Właściwości i działanie inuliny

Inulina ulega fermentacji, przez co korzystnie wpływa na namnażanie mikroflory jelitowej. Stymuluje wzrost pożytecznych bakterii w jelicie, które biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych, do których należy zaliczyć również te rakotwórcze. Przyczynia się do poprawienia odporności organizmu, minimalizując ryzyko pojawienia się nowotworu.

 

Inulina stosowana jest w produkcji żywności dedykowanej osobom, które chcą pozbyć się nadwagi. Posiada właściwości blokujące łaknienie i powodujące uczucie sytości, dzięki czemu zachowana jest kontrola ilości przyjmowanych posiłków. Nie przyczynia się do nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, może służyć również diabetykom. Inulina więc służy nie tylko tym, którzy są na diecie redukcyjnej, ale również tym, którzy dbają o zdrowy styl odżywiania.

 

Przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, przeciwdziała chorobom układu krążenia, zmniejsza skłonność do zaparć. Inulina wpływa na efektywniejsze przyswajanie składników mineralnych, a także pierwiastków: wapnia, żelaza, cynku magnezu i fosforu. Zwiększa namnażanie bifidobakterii, przez co organizm jest wzbogacony o kwas foliowy, jak również witaminy B1, B2, B6. Największa zawartość inuliny znajduje się w korzeniach, bulwach, kłączach np. w korzeniu cykorii. Roślina ta ulega właściwej obróbce, w wyniku czego powstaje biały proszek.  Ze względu na właściwości fizyko-chemiczne stosowana jest jako zamiennik tłuszczu w zdrowej żywności, a także występuje w postaci tabletek jako suplement diety.

W naszych produktach

Inulinę pozyskujemy z topinamburu oraz korzenia cykorii. Zbawienny wpływ inuliny na nasz organizm wzbogacony jest innymi składnikami, które wchodzą w skład preparatu pod nazwą BeeFit. Ten 4-składnikowy naturalny apifitopreparat wspiera układ odpornościowy i jest cennym składnikiem diety sportowców.

Więcej informacji na stronie Jedyny w swoim rodzaju BeeFit 🙂 ♥