Laktoza
Laktoza
Co to jest laktoza?
Laktoza jest jednym z najważniejszych węglowodanów należących do disacharydów, który na glukozę i sacharozę. Występuje w produktach mlecznych i mleku ssaków, jak również w pokarmie kobiecym, czyli mleku matki.
Po raz pierwszy o laktozie zaczęto mówić w roku 1619, kiedy ten organiczny związek chemiczny odkrył włoch Fabrizio Bartoletti. Swoją sławę laktoza zdobywała w miarę jej głębszego zbadania. Jest co prawda cukrem, ale najmniej słodkim. Jeśli przyjąć, że sacharoza ma poziom “słodkości” 100%, to laktoza ma tych procent 16. Laktoza jest dobrze rozpuszczalnym związkiem, wspomagającym wchłanianie wapnia, przy jej fermentacji tworzy się kwas masłowy, odżywiający komórki jelit i mający zbawienny wpływ na zdrową mikroflorę jelit.
Korzystny wpływ laktozy na organizm
Wspiera immunitet, występuje jako źródło energii dla człowieka, jej spożywanie zabezpiecza utrzymywanie białka w organizmie, utrzymują odpowiedni poziom węglowodanów, w tym i laktozy, ciało człowieka nie wykorzystuje protein jako paliwa, natomiast odkłada je w mięśniach. Nadaje ślinie charakterystyczną lepkość. Tworzy kwas mleczny, który hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych, co jest wspaniałą profilaktyką dysbakteriozy jelitowej. Sprzyja wchłanianiu nie tylko wapnia, ale żelaza i magnezu, co pośrednio obniżo ryzyko rozwoju anemii i krzywicy. Nasila proces magazynowania witaminy C oraz witamin grupy B, pozytywnie wpływa na proces rozwoju Centralnego układu nerwowego u dzieci sprzyja rozwojowi intelektualnemu (galaktozę, która jest składnikiem laktozy – nazywają cukrem dla mózgu). Indeks glikemiczny laktozy jest ponad dwa razy niższy, niż glukozy, co jest pozytywnym czynnikiem dla cukrzyków.
Nietolerancja laktozy
U osób wykazujących nietolerancję cukru mlecznego, polecana jest specjalistyczna dieta, wykluczająca mleko oraz jego przetwory. Rekomendowane jest jednak, by postępowanie dietetyczne było dobierane indywidualnie, z uwagi na fakt, iż całkowita eliminacja tego cukru nie zawsze jest wymagana. Praktyka zakłada, iż u osób ze stwierdzoną nietolerancją laktozy, dopuszczalne jest codzienne spożywanie 12 g tego cukru. Jest to odpowiednik szklanki mleka.
Spożywanie niewielkiej ilości laktozy jest ściśle uzależnione od indywidualnej tolerancji oraz intensywności objawów ze strony przewodu pokarmowego, spowodowanych spożyciem produktów przetworzonych.
U części osób, przechodzących okres dojrzewania, aktywność enzymu zanika całkowicie, cukier mlekowy ulega strawieniu, zalegając i fermentując w jelicie grubym. W niedużym odstępie czasu, tuż po posiłku (około 30 min do 2h), który zawiera cukier mleczny, powodować może bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Zaburzenia w trawieniu laktozy generują gromadzenie się dwucukru w przewodzie pokarmowym, powodując objawy nietolerancji.
Rola laktozy w naturalnej konserwacji i przechowywaniu produktów pszczelich
Niektóre nasze produkty są adsorbowane na laktozie, co jest procesem maksymalnie naturalnej ich konserwacji i pozwala nie tylko zachować ich lecznicze właściwości, a nawet ich wzmocnić co jest udowodnione w badaniach (np. mleczko pszczele, które w swojej naturalnej, płynnej postaci musi być przechowywane w lodówce i spożyte w dość krótkim czasie po jego pozyskaniu. W naszej technologii mleczko pszczele jest poddane liofilizacji czyli umieszczone w kamerze z temperaturą-40 st. w celu wydzielenia wody z zamrożonej masy, a następnie dodaniu laktozy, która go konserwuje oraz pozwala wysuszyć i przetworzyć w proszek dodawany do tabletek). Dzięki temu możemy spożywać cenne składniki w bardzo wygodny i przystępny sposób.