Ekstrakt z dzikiej róży

ekstrakt z dzikiej róży

Czym są ekstrakt z dzikiej róży?

Właściwości i działanie


Apilarnil

Czerw trutowy

Co to jest Czerw trutowy?

sfdfsdfsdfsd

Korzystny wpływ laktozy na organizm


Mleczko pszczele

Mleczko pszczele

Proces powstania mleczka pszczelego

Mleczko pszczele (Royal Jelly) to wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Służy do karmienie larw pszczół robotnic  oraz trutni przez okres ich 3 pierwszych dni życia, natomiast Królowa Matka karmiona jest nim całe życie. Larwy trzydniowe, chowane w jednym mateczniku – czyli pojedynczej komórce w plastrze, służą do wychowu jednej matki – karmione są dostatnio mleczkiem. Z 5 mateczników zbiera się około 1 g produktu. Ciekawostka naukowa: Matki pszczół odżywiane są wyłącznie tą wydzieliną i w rezultacie tego rytuału, żyją 40 razy dłużej, niż inne pszczoły.

Skład

Mleczko pszczele zawiera ok. 65% wody, 12% białka, 12% cukrów, 6% lipidów, 5% kwasów organicznych, wiele witamin, hormonów oraz soli mineralnych. Zawiera ono znacznie więcej witamin, aniżeli miód.  W składzie mleczka pszczelego są również od 18 do 25 aminokwasów, z czego 10% jest w stanie przyswoić człowiek. Odnotowano również wysoką zawartość (2 – 12 μg/g) neurohormonu- acetylocholiny oraz niewielką ilość hormonów płciowych (estradiolu, progesteronu i testosteronu).  

Mleczko pszczele to również 20 makro- i mikroelementów m.in.: magnez, potas, miedź, żelazo fosfor, cynk, siarkę, kobalt, mangan, nikiel, krzem, chlor . Jest  źródłem witamin – kwasu pantotenowego, kwasu nikotynowego, witaminy PP oraz inozytolu. Znajdziemy również witaminy: B1, B2, B6, C, biotynę , kwas foliowy i witamina B12.  Witaminy rozpuszczalne  w tłuszczach takie jak: A, D, E występują zaś w ilościach śladowych. Oprócz wymienionych właściwości posiada działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Mleczko pszczele to również kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, w tym NNKT, fosfolipidy, woski, sterole.  

Działanie

Mleczko pszczele słynie jako najbardziej wartościowy produkt pszczeli. Korzystnie oddziałuje na układ immunologiczny, podnosi odporność naszych organizmów, zwiększa wydolność fizyczną oraz psychiczną, usuwa zmęczenie, podnosi efektywność pracy, aktywizuje procesy odnowy. 

Polepsza samopoczucie i poprawia koncentrację, dba o równowagę psychiczną, pomaga zwalczać nerwowość i bezsenność. Pomaga w leczeniu dusznicy bolesnej, stanów pozawałowych, arytmii serca czy zatorów mózgowych. 

Działa łagodząco na miażdżycę naczyń krwionośnych, jak również pozytywnie wpływa na stany zapalne żył, zaburzenia krążenia, zapobiega powstawaniu dny moczanowej. 

Przeciwdziała sztucznie wywołanej arytmii serca, wzmaga działanie kory mózgowej. Przyspiesza odbudowę tkanek miękkich, skraca czas gojenia ran  i oparzeń. 

Doskonałe przy rekonwalescencji po przebyciu ciężkiej choroby lub trudnego zabiegu chirurgicznego. Leczy schorzenia przewodu pokarmowego. Odnawia błonę śluzową, przez co lepiej przenikają leki do dolnych dróg oddechowych. 

U dzieci mleczko pszczele wykorzystywane jest do leczenia anemii i poprawy pracy mózgu.

Mleczko liofilizowane. Tabletki.

Najlepszą i najwygodniejszą formą, w jakiej mleczko pszczele może być przyjmowane, to forma liofilizowana. Co to takiego? To mleczko, do którego zagęszczenia zachodzi w  specjalnych urządzeniach poprzez odparowanie wody w niskiej temperaturze. Innymi słowy mleczko pszczele ulega suszeniu metodą liofilizacji, co pozwala na zachowanie 100% właściwości przez długi czas. W wyniku tego procesu otrzymuje się  mleczko w proszku, które następnie jest przekształcane na różne specyfiki, tabletki, kapsułki.

Zazwyczaj zarówno mleczko pszczele w czystej postaci, jaki i mleczko w postaci tabletek, zamknięte szczelnie w buteleczce, należy przechowywać w niskiej temperaturze, co utrudnia jego spożywanie  oraz  przewożenie. Mleczko pszczele w produktach PlanetyBee jest w bezpiecznej postaci liofilizowanej i dodaje się go w odpowiednich proporcjach dopuszczalnych przez normy. Przechowujemy nasze mleczko w temperaturze pokojowej co niezmiernie ułatwia przewożenie suplementów.


Laktoza

Laktoza

Co to jest laktoza?

Laktoza jest jednym z najważniejszych węglowodanów należących do disacharydów, który na glukozę i sacharozę. Występuje w produktach mlecznych i mleku ssaków, jak również  w pokarmie kobiecym, czyli mleku matki.

Po raz pierwszy o laktozie zaczęto mówić w roku 1619, kiedy ten organiczny związek chemiczny odkrył włoch Fabrizio Bartoletti. Swoją sławę laktoza zdobywała w miarę jej głębszego zbadania. Jest co prawda cukrem, ale najmniej słodkim. Jeśli przyjąć, że sacharoza ma poziom “słodkości” 100%, to laktoza ma tych procent 16. Laktoza jest dobrze rozpuszczalnym związkiem, wspomagającym wchłanianie wapnia, przy jej fermentacji tworzy się kwas masłowy, odżywiający komórki jelit i mający zbawienny wpływ na zdrową mikroflorę jelit.

Korzystny wpływ laktozy na organizm

Wspiera immunitet, występuje jako źródło energii dla człowieka, jej spożywanie zabezpiecza utrzymywanie białka w organizmie, utrzymują odpowiedni poziom węglowodanów, w tym i laktozy, ciało człowieka nie wykorzystuje protein jako paliwa, natomiast odkłada je w mięśniach. Nadaje ślinie charakterystyczną lepkość. Tworzy kwas mleczny, który hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych, co jest wspaniałą profilaktyką dysbakteriozy jelitowej. Sprzyja wchłanianiu nie tylko wapnia, ale żelaza i magnezu, co pośrednio obniżo ryzyko rozwoju anemii i krzywicy.  Nasila proces magazynowania witaminy C oraz witamin grupy B, pozytywnie wpływa na proces rozwoju Centralnego układu nerwowego u dzieci sprzyja rozwojowi intelektualnemu (galaktozę, która jest składnikiem laktozy – nazywają cukrem dla mózgu). Indeks glikemiczny laktozy jest ponad dwa razy niższy, niż glukozy, co jest pozytywnym czynnikiem dla cukrzyków.

Nietolerancja laktozy

U osób wykazujących nietolerancję cukru mlecznego, polecana jest specjalistyczna dieta, wykluczająca mleko oraz jego przetwory. Rekomendowane jest jednak, by postępowanie dietetyczne było dobierane indywidualnie,  z uwagi na fakt, iż całkowita eliminacja tego cukru nie zawsze jest wymagana. Praktyka zakłada, iż u osób ze stwierdzoną nietolerancją laktozy, dopuszczalne jest codzienne spożywanie 12 g tego cukru. Jest to odpowiednik szklanki mleka.

Spożywanie niewielkiej ilości laktozy jest ściśle uzależnione od indywidualnej tolerancji oraz intensywności objawów ze strony przewodu pokarmowego, spowodowanych spożyciem produktów przetworzonych.

U części osób, przechodzących okres dojrzewania, aktywność enzymu zanika całkowicie, cukier mlekowy ulega strawieniu, zalegając i fermentując w jelicie grubym. W niedużym odstępie czasu, tuż po posiłku (około 30 min do 2h), który zawiera cukier mleczny,  powodować może bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Zaburzenia w trawieniu laktozy generują gromadzenie się dwucukru   w przewodzie pokarmowym, powodując objawy nietolerancji.


Rola laktozy w naturalnej konserwacji i przechowywaniu produktów pszczelich

Niektóre nasze produkty są adsorbowane na laktozie, co jest procesem maksymalnie naturalnej ich konserwacji i pozwala nie tylko zachować ich lecznicze właściwości, a nawet ich wzmocnić co jest udowodnione w badaniach (np. mleczko pszczele, które w swojej naturalnej, płynnej postaci musi być przechowywane w lodówce i spożyte w dość krótkim czasie po jego pozyskaniu. W naszej technologii mleczko pszczele jest poddane liofilizacji czyli umieszczone w kamerze z temperaturą-40 st. w celu wydzielenia wody z zamrożonej masy, a następnie dodaniu laktozy, która go konserwuje oraz pozwala wysuszyć i przetworzyć w proszek dodawany do tabletek). Dzięki temu możemy spożywać cenne składniki w bardzo wygodny i przystępny sposób.


Sofora

Sofora

Co to jest Sofora?

Sofora z łacińskiego Sophora, styphonolobium japonicum znana również pod nazwami szupin i perełkowiec. Drzewo swoją historią sięga Chin, a w Europie sprowadzono je z Japonii. W zachodniej części Polski uprawia się soforę japońską, której wysokość sięga 20 m. Korona Sofory jest zaokrąglona, jej kształt tworzą lśniące, ciemnozielone liście, od spodu włosowate
Szupin traci liście w listopadzie, kwitnie od lipca do września. Wówczas na szczytach korony pojawiają się zwisające kwiatostany w kolorach białym lub żółtym, wydzielając doskonały zapach. Szupin wykorzystują pszczoły, jest on niezwykle miododajny.
Drzewo to potrafi się zaadaptować do każdych warunków glebowych, nie straszne są mu również zanieczyszczenia miejskie, stąd często spotyka się je w miejskich parkach, czy ogrodach. Ważne, by miejsce było nasłonecznione i odsłonięte od powiewów wiatru. Młode drzewka warto często podlewać. Niskie temperatury nie służą jej, niszczą młode siewki.

 

Właściwości i działanie

Sofora ma zastosowania dekoracyjne, wykorzystywana jest często w stolarstwie.

Najważniejsze są jednak jej zdrowotne właściwości.  W medycynie chińskiej roślina ta zaliczana jest do 50 najbardziej podstawowych ziół, wykazujących cechy lecznicze. Leczą nią hemoroidy, krwotoki w ginekologii, zaczerwienienie oczu, zawroty głowy, impotencję, hipogonadyzm. Kwiaty i owoce są wykorzystywane do wzmocnienia naczyń krwionośnych. Perełkowiec zawiera witaminę P, tzw. rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, leczy krwotoki, wspiera działanie układu krążenia, obniża poziom cholesterolu. Leczy nadciśnienie. Wykazuje działanie przeciwzapalne, rozkurczowe i bakteriobójcze. Rutyna w perełkowcu ułatwia wchłanianie witaminy C. Pomocna w leczeniu chorób jelit, nerek. Stosowana na zakrzepy żylne oraz mrowienie i drętwienie nóg. Wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu grypy.

Sofora występuje w naszym suplemencie z Ukrainy o nazwie: BeeProtected

BeeProtected pomaga w problemach z płucami i oskrzelami, zapobiega pojawianiu się chorób autoimmunologicznych.


Inulina

Inulina

Inulina

Co to jest inulina?

Inulina jako naturalny prebiotyk (który jest pożywieniem dla probiotyków), odgrywa ogromną rolę w regulacji pracy jelit. Jest to naturalnie występujący cukier, należący do grupy fruktanów. Zawierają go rośliny z rodziny astrowatych takie jak: topinambur, cebula, por, cykoria, czosnek, szparagi, karczochy i banany. Inulina nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, sprawuje funkcję błonnika pokarmowego. Występuje w postaci białego proszku, podobnego do skrobi, bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Cechą charakterystyczną jest niska kaloryczność, dzięki czemu stanowi czasem zastępstwo dla tłuszczu (1 g inuliny to 4 g tłuszczu).

Inulina

Właściwości i działanie inuliny

Inulina ulega fermentacji, przez co korzystnie wpływa na namnażanie mikroflory jelitowej. Stymuluje wzrost pożytecznych bakterii w jelicie, które biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych, do których należy zaliczyć również te rakotwórcze. Przyczynia się do poprawienia odporności organizmu, minimalizując ryzyko pojawienia się nowotworu.

 

Inulina stosowana jest w produkcji żywności dedykowanej osobom, które chcą pozbyć się nadwagi. Posiada właściwości blokujące łaknienie i powodujące uczucie sytości, dzięki czemu zachowana jest kontrola ilości przyjmowanych posiłków. Nie przyczynia się do nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, może służyć również diabetykom. Inulina więc służy nie tylko tym, którzy są na diecie redukcyjnej, ale również tym, którzy dbają o zdrowy styl odżywiania.

 

Przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, przeciwdziała chorobom układu krążenia, zmniejsza skłonność do zaparć. Inulina wpływa na efektywniejsze przyswajanie składników mineralnych, a także pierwiastków: wapnia, żelaza, cynku magnezu i fosforu. Zwiększa namnażanie bifidobakterii, przez co organizm jest wzbogacony o kwas foliowy, jak również witaminy B1, B2, B6. Największa zawartość inuliny znajduje się w korzeniach, bulwach, kłączach np. w korzeniu cykorii. Roślina ta ulega właściwej obróbce, w wyniku czego powstaje biały proszek.  Ze względu na właściwości fizyko-chemiczne stosowana jest jako zamiennik tłuszczu w zdrowej żywności, a także występuje w postaci tabletek jako suplement diety.

W naszych produktach

Inulinę pozyskujemy z topinamburu oraz korzenia cykorii. Zbawienny wpływ inuliny na nasz organizm wzbogacony jest innymi składnikami, które wchodzą w skład preparatu pod nazwą BeeFit. Ten 4-składnikowy naturalny apifitopreparat wspiera układ odpornościowy i jest cennym składnikiem diety sportowców.

Więcej informacji na stronie Jedyny w swoim rodzaju BeeFit 🙂 ♥


Algi Laminaria Digitata

Algi Laminaria Digitata

Czym są algi Laminaria digitata?

Laminaria digitata  czyli listownica palczasta to alga wyróżniająca się wysoką zawartością organicznego, łatwo przyswajalnego jodu. Ze wszystkich alg morskich ma go najwięcej – do 5000 mg jodu w kg suchej masie. Występuje na terenach nieuprzemysłowionych od Bretanii do Spitzbergenu. Te cudowne algi były znane już 1000 lat temu, a Chińczycy od wieków przygotowują preparaty  z algami w celu upiększania i odmładzania organizmu.

Właściwości i działanie

W składzie wyróżnimy witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, aminokwasy, węglowodany, potas, sód, magnez, jod, wapń, żelazo, chrom. Wspomaga pracę układu odpornościowego, działa przeciwzapalnie   i chroni przed wolnymi rodnikami. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wspiera metabolizm, usuwa nadmiar płynów z organizmu.  Najbardziej znane są ze swoich właściwości rewitalizujących i detoksykujących. Pobudzają syntezę kolagenu.

W naszych produktach

 Algi Laminaria digitata występują w preparacie BeeFit wespół z innymi znakomitymi składnikami: inuliną (naturalny prebiotyk), spiruliną oraz pyłkiem kwiatowym. Doskonale wyważone proporcje przygotowane przez naukowców dla nas, gwarantują harmonijne działanie, które ma znakomity wpływ na nasz organizm.

Więcej o preparacie na stronie: REWELACYJNY BeeFit 🙂 ♥


Głóg

Głóg

Co to jest głóg?

Głóg (łac. Crataegus)  to ozdobna roślina, o kwiatach białych i bladoróżowych, uważana za jedną     z najstarszych, które są wykorzystywane do celów leczniczych. Już medycyna ludowa mówi o dobroczynnym działaniu głogu – jego owoców, kwiatów i liści. Roślina występuje główne w Azji, Ameryce Północnej i Europie, w Polsce głóg można spotkać w niskich partiach górskich. Głóg ma postać ciernistych krzewów  o wysokości 3–4 metrów lub drzew   o wysokości   do 8–10 m, jego owoce dojrzewają między sierpniem  a wrześniem. Ponad tysiąc gatunków głogu jest już znanych,   a kilka  z nich znalazło nawet swoją monografię w Farmakopei. Głóg jest zalecany przez medycynę chińską i oficjalnie jest uznawany za surowiec zielarski, tak w Europie, jak i w Stanach Zjednoczonych.

Właściwości i działanie

Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu są cennym źródłem różnorodnych związków aktywnych, wykazujących działanie lecznicze. Najistotniejsze składniki to: flawonoidy, kwasy triterpenowe i proantocyjanidyny. Poza tym kwas kawowy, taniny, saponiny, cholina oraz acetylocholina oraz ogromna dawka witaminy C. Substancje te razem działają przeciwzapalnie  i przeciwalergicznie. Głóg korzystnie wpływa  na układ sercowo-naczyniowy, wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi, skuteczny przy atakach dusznicy bolesnej. Obniża stężenie cholesterolu, minimalizuje ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Posiada właściwości immunomodulacyjne i wspomagające układ odpornościowy, działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Głóg chroni komórki organizmu przed procesami starzenia i powstawania nowotworów. Zapobiega biegunkom, przyspiesza trawienie i jest pomocny w leczeniu bezsenności.
Jeśli ktoś poszukuje głogu, może go znaleźć w sprzedaży pod postacią kwiatostanów i owoców do zaparzenia, ale również kropli, tabletek, czy nalewek.

W naszych produktach

Głóg jest wkomponowany przez naukowców opracowujących receptury, jako jeden ze składników preparatu BeeProtected. To jeden z najmocniejszych specyfików, stworzonych z naturalnych składników, przebadany w swojej skuteczności, w kierunku budowania odporności organizmu i zwiększania jego możliwości adaptacyjnych.

Więcej na stronie: Doskonały BeeProtected 🙂 ♥


Spirulina

Spirulina

Co to jest spirulina?

Spirulina to sproszkowane mikroskopijne niebiesko-zielone algi słodkowodne. Algi te już kilka tysięcy lat temu stanowiły podstawowe źródło pożywienia dla plemion afrykańskich oraz Azteków.  Powstają w ciepłych jeziorach Meksyku oraz Afryki.Z uwagi wysoką zawartość pełnowartościowego białka (stanowi ono 50-70% masy spiruliny) nazywana jest również „zielonym mięsem”. Alga ta zawiera aż 12 aminokwasów endogennych oraz 8 aminokwasów egzogennych, polecana jest zatem jako łatwo przyswajalne źródło białka dla osób, które ograniczyły lub wykluczyły spożywanie mięsa ze swojej diety. Spirulina to również tłuszcze, które stanowią 1,5-2% suchej masy, węglowodany takie jak glikogen, a także źródło witamin: C,E, z grupy B, K i PP oraz minerałów: żelazo, wapń, potas, fosfor, sód.

Właściwości i działanie

Spirulina posiada właściwości oczyszczające, przyspieszające metabolizm, wspierające proces
odchudzania. Wzmacnia również układ odpornościowy, a dzięki wolnym rodnikom minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób (w tym nowotworów).Korzystnie wpływa na układ krążenia, pomaga obniżyć podwyższone stężenie glukozy, obniża cholesterol. Jest naturalnym immunostymulatorem, wspomaga odporność naszego organizmu na wszelkie infekcje. Działa przeciwzapalnie, oczyszczająco i przeciwwirusowo. Zapobiega miażdżycy i udarom mózgu.
Najczęściej występuje w formie sproszkowanej lub jako składnik suplementów diety, w postaci tabletek.Spirulinę można coraz częściej nabyć w dowolnym miejscu, lecz sztuka polega na tym, żeby zdrowe składniki używać w odpowiednich proporcjach oraz łączyć z właściwymi składnikami. W naszych naturalnych suplementach  one  właśnie w taki sposób są łączone i przygotowywane do spożycia.
Nasz suplement naturalny z zawartością spiruliny to Odchudzający BeeFit
Wzmacnia odporność, przyspiesza metabolizm, działa przeciwwirusowo.


Owocostan Olchy

Owocostan Olchy

Jakim drzewem jest olcha?

Olcha to szare, zielone lub czarne okazałe drzewo o męskich i żeńskich pączkach kwiatowych, które można zbierać od zimy do wiosny, susząc w warunkach domowych. Olchy rozkwitają bogactwem pyłku kwiatowego, który jest doskonałym źródłem węglowodanów i białek, i którym żywią się pszczoły.  Drzewo dorasta do 25 m wysokości. Konary są ciemnoszare z rzadko spotykanym przekrojem, liście zaś owalne, o chropowatych brzegach. Olcha lubi teren podmokły. Kwiaty męskie to znane wszystkim zwisające kotki, zaś żeńskie mają postać łuskowatą. Kwiaty żeńskie po okresie przekwitnięcia zawiązują się w owoc, którego wygląd przypomina czarną szyszkę miniaturowej wielkości.

Właściwości i działanie

Owocostan olchy to skarbnica witamin: C, P, PP, A, E, F oraz witamin z grupy B. Dodatkowo w pączkach znajdziemy fitosterole, fitohormony, garbniki, żywicę, olejki eteryczne. Preparaty, przygotowywane z pączków olch działają przeciwmiażdżycowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie. Spektrum właściwości zdrowotnych pączków to również działanie uspokajające, moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwobrzękowe, przeciwreumatyczne, przecwialergiczne, przeciwnowotworowe, regulujące gospodarkę hormonalną. Korzystanie działa w chorobach autoimmunologicznych. Niszczy wolne rodniki, uśmierza ból zęba i ból głowy. Wpływa pozytywnie na układ hormonalny.
Owocostan olchy (szyszki) mają działanie

W naszych produktach

Przebadany klinicznie, unikatowy apifitopreparat wzmacnia organizm, skutecznie łagodzi zaburzenia trawienia oraz zmniejsza zgagę. Pomocny w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, zespołu jelita drażliwego oraz nadkwasoty.

Więcej na stronie Nadzwyczajny BeeLight 🙂  ♥